De Amsterdamse aandelenbeurs wist vrijdagochtend het openingsverlies snel weg te werken. Toeleverancier van de olie-industrie SBM Offshore leverde een half procent in.

 Europese beurzen toonden vrijdag een wisselend beeld. Beleggers deden het rustig aan na de sterke winsten van een dag eerder. De verrassende ontkoppeling van de Zwitserse frank met de euro op donderdag bleef de gemoederen bezighouden op de financiële markten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 425,84 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 641,54 punten.

De beurzen in Frankfurt en Londen stonden 0,1 en 0,4 procent in de min. Parijs kreeg er 0,1 procent bij. In Zürich zakte de SMI-index 3,6 procent. Donderdag raakte de Zwitserse hoofdindex al bijna 9 procent aan waarde kwijt.

De verrassende ontkoppeling van de Zwitserse frank met de euro kan een significante impact hebben op fijnchemieconcern DSM. Dat constateerde KBC vrijdag. De bank verlaagde in een rapport het koersdoel voor het aandeel van 58 euro naar 53 euro, maar bleef bij zijn accumulate-advies.

Het resultaat van DSM wordt met zo’n 5 tot 6 miljoen euro getroffen voor elke cent in het koersverschil tussen de euro en de frank, vanwege de productiebases van DSM in Zwitserland. KBC verlaagde de verwachting voor het bedrijfsresultaat van de voedingstak van DSM met 80 miljoen euro om het Zwitserse effect weer te geven.

DSM won 0,7 procent. Het speciaalchemiebedrijf verloor donderdag 8,6 procent door de sterke stijging van de Zwitserse frank.

ASML

Chipfabrikant Intel, de belangrijkste klant en grootaandeelhouder van ASML (koers vlak), boekte in het afgelopen kwartaal een forse winstgroei. Wel viel de omzetverwachting voor het lopende kwartaal wat tegen. Uit de cijfers die het bedrijf donderdag naar buiten bracht, bleek dat Intel vooral profiteerde van een grote vraag naar servers en tablets en van een bescheiden herstel van de pc-markt.

De nettowinst kwam uit op 3,7 miljard dollar (3,2 miljard euro), tegen 2,6 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2013. De omzet steeg met 6 procent tot 14,7 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal mikt het concern op een omzet van 13,7 miljard dollar. Daarbij tekende Intel wel aan dat het resultaat 500 miljoen dollar hoger of lager kan uitvallen dan de prognose. Analisten rekenden in doorsnee op 13,8 miljard dollar.

Intel herhaalde zijn verwachting uit november dat de omzet dit jaar met circa 5 procent zal groeien. Over heel 2014 boekte het bedrijf een nettowinst van 11,7 miljard dollar, 22 procent meer dan in 2013. De omzet steeg ook hier met 6 procent, tot 55,9 miljard dollar.

Intel, dat 15 procent van de aandelen van het Nederlandse ASML bezit, wilde geen commentaar geven over de status van die aandelen. De Taiwanese chipfabrikant TSMC kondigde donderdag aan zijn belang van zo’n 5 procent in de Veldhovense fabrikant van chipproductiemachines van de hand te doen. Samsung heeft geen plannen om zijn belang van ongeveer 3 procent in ASML van de hand te doen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse technologieconcern vrijdag laten weten.

Air France-KLM en Ahold

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 0,5 procent) liet weten bijna 10 miljoen aandelen in het boekingsbedrijf Amadeus IT Holding te hebben verkocht. De transactie leverde netto 327 miljoen euro op. Daarnaast verlaagde Credit Suisse het advies voor Air France-KLM.

Het Franse supermarktbedrijf Carrefour (plus 1,2 procent) heeft de omzet vorig kwartaal licht zien zien groeien. Vooral in Latijns-Amerika trokken de verkopen aan, op de Franse thuismarkt namen de opbrengsten af. De Franse branchegenoot van Ahold meldde vrijdag een omzet van 22,6 miljard euro over het vierde kwartaal van 2014. Dat was 2 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor verschillen in koopdagen en exclusief de verkopen van benzine was sprake van een toename met 3,1 procent.

Ahold (plus 0,4 procent)  rapporteerde donderdag de omzetcijfers over 2014. Beleggers reageerden teleurgesteld om de margedruk bij vlaggenschip Albert Heijn.

SBM en Fugro

De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en Fugro verloren 0,6 en 0,3 procent in de AEX. De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger gaf donderdag aan in het vierde kwartaal een flinke last te hebben genomen vanwege de onzekere marktomstandigheden die de daling van de olieprijs heeft veroorzaakt. Ook stuurt het bedrijf circa 9000 werknemers de laan uit.

Arcadis

Arcadis (min 0,1 procent) werkt samen met zijn kersverse Britse dochteronderneming Hyder mee aan de aanleg van een nieuwe spoorverbinding in Londen. Het bedrijf geeft in de eerste fase, waarin onder meer de haalbaarheid van het project wordt onderzocht, advies over de bouw van onder meer tunnels, stations en andere infrastructuur.

Hoeveel omzet het contract oplevert, meldde het ingenieursbureau vrijdag niet. Met het totale project, dat moet leiden tot de aanleg van een 36 kilometer lange metrolijn van het zuidwesten naar het noordoosten van de Britse hoofdstad, is een bedrag gemoeid van naar schatting 20 miljard pond (26 miljard euro).

Arcadis werkt bij de deelopdracht samen met twee kleinere partijen, aldus een woordvoerder. ,,De verdeling van het werk wordt nu gemaakt”, zei hij. Nadere financiële details kon de woordvoerder niet geven. Arcadis hoopt dat het metroproject meer klussen gaat opleveren.

Megaboete voor BP

Energiereus BP wacht een civielrechtelijke boete van maximaal 13,7 miljard dollar (11,7 miljard euro) als gevolg van de olieramp in 2010 in de Golf van Mexico. Een rechtbank in New Orleans velde donderdag het oordeel over de hoeveelheid olie die tijdens de natuurramp in de zee stroomde, waarmee ook meer duidelijkheid kwam over het maximale schadebedrag.

Rechter Carl Barbier hamerde de totale lekkage af op 3,19 miljoen vaten olie, hetgeen een redelijk gemiddelde bleek van wat BP en de Amerikaanse overheid hadden voorgerekend. Volgens BP waren er 2,45 miljoen vaten olie de zee in gelopen. De Amerikaanse overheid ging eerder uit van 4,19 miljoen vaten. Volgens de wet moet BP 4300 dollar betalen per vat olie dat in zee verloren is gegaan.

De maximale claim tegen BP (plus 1,2 procent op de beurs in Londen) ligt 4 miljard dollar lager dan waar eerder van uit werd gegaan, maar is wel nog altijd vier keer hoger dan het bedrag dat BP tot nu toe voor de afwikkeling van deze zaak had gereserveerd. Het precieze bedrag waarvoor BP wordt aangeslagen wordt bekend na de definitieve ‘straffase’ van het proces die volgende week dinsdag begint.

De olieramp voor de kust van Louisiana, de grootste in de Amerikaanse geschiedenis, werd veroorzaakt door een explosie in april 2010 op het boorplatform Deepwater Horizon. Er vielen elf doden. Miljoenen liters olie stroomden in zee, waardoor viswateren en kustgebieden ernstig vervuild raakten.

BP is eerder door een rechter aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor de ramp. Het Britse olieconcern heeft in totaal 43 miljard dollar opzij gezet om de kosten voor opruimwerkzaamheden, boetes en schadeclaims te dekken

Verlies Japanse beurs

De effectenbeurs in Tokio is vrijdag met verlies gesloten. Beleggers namen geen risico’s meer door de zorgen over de wereldwijde economische groei en de aanhoudende schommelingen van de olieprijs. Ook zorgde het loslaten van de koppeling van de Zwitserse frank met de euro voor onzekerheid op de financiële markten.

De Nikkei eindigde 1,4 procent lager op 16.864,16 punten. De Japanse hoofdindex zakte deze week 1,9 procent. Vooral de grote Japanse exportbedrijven werden van de hand gedaan na een stijging van de Japanse yen, die in onzekere tijden als veilige haven wordt beschouwd. Elektronicabedrijf Sony leverde 4,6 procent in. Cameramaker Nikon en spelcomputermaker Nintendo verloren 2,3 en 1,3 procent.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen eveneens omlaag. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,6 procent en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,7 procent. De Kospi in Seoul verloor 1,4 procent.

Wall Street lager

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent lager op 17.320,71 punten. De S&P 500 moest 0,9 procent terug tot 1992,67 punten en de Nasdaq verloor 1,5 procent tot 4570,82 punten, onder meer door een verlies van 2,7 procent bij Apple.

De euro was vrijdagochtend 1,1640 dollar waard, tegen 1,1592 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent in prijs tot 46,47 dollar. Brentolie werd 0,2 procentduurder op 48,34 dollar per vat.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl